Nybegynnertips

Her er en rekke tips til deg som enten vurderer å søke indøk eller nettopp har kommet inn på indøk! Eller eldre studenter som fortsatt ikke har funnet seg til rette.

Hva er lurt å ta med seg til Trondheim?
For å slippe å løpe rundt i byen med hendene fulle av handleposer og tom lommebok, kommer det her noen tips om hva som er veldig lurt å ha med seg til Trondheim:

  • Laken til togafest
  • Raske briller og raske klær til raskfest
  • Hippieklær
  • Et kostyme som starter på din egen forbokstav
  • Generelt alle kostymer du har, du får alltids bruk for dem!
  • Regntøy/allværsjakke
  • Penklær til fest og immatrikuleringsball
  • Klær du ikke er redd for!
  • Sovepose og liggeunderlag

Semesteravgift og studentbevisappen
Når du har takket ja til studieplassen vil du få et brev med en firesifret PIN-kode. Når du har fått dette brevet må du logge deg inn på Studentweb. Her skal du betale semesteravgift og bekrefte utdanningsplanen din. Det er først når du har betalt semesteravgiften at du får stipend og lån, tilgang til student-mail og studiebevis. Studiebeviset er todelt: Studentbevis-appen samt adgangskortet nevnt nedenfor. Studentbevis-appen lastes ned fra App Store eller Google Play. Dette fungerer som “oblat” på at studiebeviset/adgangskortet ditt er gyldig.

Adgangskort
Når du har betalt semesteravgiften kan du få adgangskort. Dette får du ved Byggsikring i sentralbygget på Gløshaugen, vis a vis SiT-kiosken. Lurt å ta med legitimasjon og bevis på betalt semesteravgift (hint: Studentbevis-appen). Obs: samtidig som du er inne for å få adgangskortet, blir det også tatt bilde. Dette kan i verste fall følge deg gjennom fem års studier, så freshen up. Adgangskortet gir deg tilgang til ytterdører og datasaler på NTNU, printere, lånekort på universitetsbiblioteket og det kan også brukes som legitimasjon. Dessverre er det bare én luke hvor du får tatt bilde og de utsteder kortet, så her blir det fort lang kø. LANG KØ! Unngå køen ved å velge et smart tidspunkt; f. eks uken før immatrikulering, mandag kl. 8 sharp eller 1. september. Man klarer seg fint gjennom fadderukene uten adgangskortet, men det kan være kjekt å ha. Mer info her.

Lånekassen
Når semesteravgiften er betalt kan du søke om studielån. Dette fordi Lånekassen ikke utbetaler lånet ditt før NTNU har registrert at du har betalt semesteravgiften. Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassa rundt studiestart, det anbefales derfor å søke så snart som mulig, da det er mange utgifter i starten av semesteret. Gå inn på Lånekassen og følg instruksene. Det kan også nevnes at dersom du søker lån er det rentefritt hele studietiden.

Valg av teknologiretning
På indøk kan du velge mellom fire teknologiretninger: Energi og miljø (Emil), Produktutvikling og produksjon (Maskin), Datateknikk og kommunikasjonsteknologi (Data) og Marin teknikk (Marin). Du trenger ikke være 100% sikker på hvilken retning du vil velge med en gang du starter på NTNU, men det anbefales sterkt at du har bestemt deg kort tid etter fadderukene, da den vanlige skolehverdagen starter for fullt med forelesninger. I løpet av disse to første ukene vil det bli gitt mer informasjon om de ulike retningene. Seneste frist for å bestemme seg er 15. september, som er fristen for oppmelding til ordinær eksamen for høstsemesteret.

Kjøp av bøker; brukte/nye
Mange av emnene man tar på NTNU bruker de samme lærebøkene som har blitt brukt tidligere år, derfor kan det være lurt å kjøpe brukte bøker fra tidligere studenter. To nyttige nettsider for detter er iBok og Facebook-gruppa Indøk – Kjøp og salg. Ellers kan det også være lurt å høre med faddere om de har noen bøker til salgs.
Det kan være forandringer i emner fra år til år, både i form av pensum og nye utgaver av gjeldende lærebok. Her må man bare se det litt an om man nå kjøpe boken ny eller om endringene er så små at det går å kjøpe brukt. Det blir gitt mer informasjon ang. lærebok på første forelesning, ellers står det gjerne mer på nettsiden til emnet på Blackboard.
Skal man kjøpe nye bøker har Akademika, som ligger i 2. etasje på Stripa, de fleste pensumbøker på lager. Her kan det anbefales å laste ned Akademika-appen der man får 50% rabatt på hver femte bok.

Skap
Det er mulig å skaffe seg skap til oppbevaring av f.eks. bøker, og så lenge det ikke står noe på dem om at de er reservert for enkelte linjer o.l., er det bare å kjøpe seg en hengelås og ta det skapet du føler for, så lenge det ikke allerede er tatt. Skapene er ettertraktede, så det er lurt å være tidlig ute!

Øvinger
I hvert emne (emne er NTNU sitt navn på fag) har man øvinger, som er oppgaver man leverer inn. Øvinger er altså en type innleveringer. Antall øvinger varierer fra emne til emne. Noen emner har øvinger hver uke (f.eks. ITGK), andre har kun et par øvinger i semesteret (f.eks Exphil). Som regel er det slik at man må få godkjent et visst antall øvinger for å kunne gå opp til eksamen. Du vil få info om øvingsopplegget i løpet av de første forelesningene.

Men til poenget: I de fleste emnene har ikke øvingene noen innvirkninger på karakteren, det er kun godkjent/ikke godkjent eller lignende. Selvfølgelig burde man gjøre øvingen 100 % perfekt, men man har ikke alltid tid til det. Noen vil la seg friste til å gi blaffen i øvingene og kun gjøre akkurat nok til å bestå, evt. rett og slett skrive av løsningsforslag. Det gjelder å finne en ”gylden middelvei”. Gjør akkurat nok av øvingen til at du føler du lærer det stoffet, samtidig som du er innenfor å få den godkjent. Er øvingen på papir; skriv pent nok til at den som retter øvingen forstår hva som står der, men du behøver ikke bruke flere timer på først kladde og deretter føre inn med penn. Med mindre du vil, da. Eller skriver stygt. Den som retter blir sikkert glad.

Det sier seg selv, men det lønner seg som regel ikke å utsette øvinger. Det vil du komme til å angre på.

Ikke la deg bli demotivert av folk som virker smarte
Siden karaktersnittet for å komme inn er ganske høyt, er det ikke overraskende at det er mange smarte folk på indøk. Kanskje er du vant til å være blant de beste på skolen din eller i klassen din, og nå vil alle de smarte samles på ett sted. Du vil muligens oppleve at du ikke er så unik som du trodde, men ikke la dette demotivere deg! Du er ikke den eneste som føler det sånn, og dette er ikke unikt for indøk. Ha troen på deg selv! Vi ønsker ikke å ha en kultur med karakterpress her på indøk. Når karakterer etter hvert skal deles ut, vær forberedt på at over 100 personer som fikk nesten 6 i snitt på vgs. skal "spres" på alle karakterene. Noen får A og noen får E, sånn er det bare. Dette kan være en kjip overgang, men på indøk tar vi vare på hverandre og aksepterer hverandre uansett hvem man er. Vi håper du kommer til NTNU med et åpent sinn og er klar for en tid fylt av både moro og mye arbeid.

Faddergrupper
Det hele braker løs med to immatrikuleringsseremonier, først en for hele NTNU og deretter en kun for indøk. Det høres stort og fancy ut, men handler bare om å markere at du er innskrevet som student på NTNU. Er det dårlig vær, ta for all del med paraply/regnjakke da NTNU-seremonien skjer utendørs. Denne dagen blir man også delt inn i faddergrupper. Man kommer til å være mye sammen med faddergruppen de første to ukene, samtidig som man under forskjellige aktiviteter blir delt inn i andre grupper i løpet av fadderperioden. Med andre ord; du kommer til å bli kjent med mange nye folk og kommer alltid til å ha noen å være sammen med.

Gjør klart alt før fadderperioden
I de første ukene på NTNU kommer det til å skje mye, både faglig og sosialt. På formiddagen vil det være faglig opplegg fra NTNU (kalt teknostart) og Matte 1 vil starte ganske tidlig. På ettermiddagene og i helgene vil Janus ha opplegg. Alt i alt blir det hektiske dager, så det kan lønne seg å gjøre klart alt du kan før immatrikuleringen, for da braker det løs! For eksempel kan du skaffe deg adgangskort/studiebevis (se avsnitt) og det du trenger til hybelen din.

E-post
Det kommer mye viktig informasjon de første ukene på skolen. Det er derfor viktig at du får tilgang til skolens mailsystem. Dette må du ordne selv her. Her trenger du pinkoden du har fått i brevet fra NTNU og studentnummeret ditt som står på studweb/semesterkortet ditt. Det kan være lurt å ordne det slik at mail som blir sendt til studentmailen din, blir videresendt til den epostadressen du bruker til vanlig. På den måten får du lettere med deg all informasjonen. Dette kan du ordne inne på studentmailen din. Med brukernavnet og passordet du bruker på webmailen, kan du nå logge deg inn på internsidene innsida. Denne siden er ikke viktig i Teknostartukene, men kommer til å bli hyppig brukt i tiden etter. Her får du blant annet tilgang til alle fagenes hjemmesider, hvor øvinger blir lagt ut.

Instabart
Instabart er en nettside hvor du finner mange nyttige lenker (finnes også som app). På denne «samlenettsiden» finner du lenker til både Blackboard, epost, reservasjon av grupperom, middagstilbud i kantinene m.m. … Som de sier selv: «Dekker alle dine behov som NTNU-student ... bortsett fra kaffe» (se forøvrig under avsnittet Stands lenger nede angående kaffe). En veldig nyttig nettside som lenkes til på instabart, er en timeplangenerator, her velger du deg et brukernavn og hvilke emner du skal ta dette semesteret, så får du en oversikt over timeplanen din. Under Avanserte innstillinger kan du tilpasse timeplanen din enda mer.

MazeMap
MazeMap er et digitalt kart over campus. Alle går seg vill i starten, så last ned denne først som sist. Den gir deg oversikt over hver etasje i bygninger, slik at du kan se hvor forskjellige rom, printere, kantiner, lesesaler og toaletter er. Den kan til og med gi deg veibeskrivelse, slik som Google Maps. MazeMap finnes i nettleseren, use.mazemap.com, og som app til mobilen.

Nettsider til fag / Blackboard
Noen emner (fag) har alt stoffet sitt på Blackboard, mens andre har det på sine ”hjemmesider”, f.eks. Matte 1, ITGK, Diskmat. Når faglærerne begynner å oppdatere siden, vil du finne info om lærebok, timeplan, øvinger, eksamen osv.

Linjeforeninger
De fleste studieprogrammene på NTNU har linjeforeninger. De har årelange tradisjoner og noen av dem er eldre enn hundre år. Linjeforeningen her på indøk heter Janus, og det er de som arrangerer fadderukene og står for sosiale arrangementer på linjen. På slutten av fadderukene vil det holdes Janusvalg, hvor fire nye medlemmer blant årets fadderbarn skal velges inn. Kan dette være deg?

Samfundet-medlemskap
Studentersamfundet i Trondheim er det røde, runde huset nedenfor Gløshaugen. Her skjer det mye forskjellig, fra fester til konserter til foredrag (mer info her). I løpet av fadderukene vil det være flere fester her, og det kan lønne seg å kjøpe medlemskap med en gang hvis du er interessert i det (man tjener det fort inn). Medlemskortet (1, 3 eller 5 år) kan for eksempel kjøpes på Akademika. Mange vil si at du absolutt bør kjøpe medlemskap – andre vil si at det ikke er nødvendig. In the end, it’s up to you!

Stands
I løpet av de første ukene i hver semester vil det være fullt av stands på campus – spesielt på Stripa i Sentralbygget og i Realfagbygget. Her er det mulighet for å bli kjent med alt det kule som foregår på NTNU og mye annet! (Blant annet gratis kaffe, boller og utallige småting). Beregn derfor litt ekstra tid hvis du skal gå fra et auditorium på Realfagbygget til et auditorium på andre siden av campus 🙂

Studentmedlemskap i fagforeninger
Medlemskap i fagforeninger kan være en god investering. De reelle alternativene er Tekna og NITO. Medlemskap vil innebære fordeler som forsikring, kurs og abonnement på Teknisk Ukeblad.
Medlemskap i Tekna koster 150 kr i semesteret og du blir da tilbudt valgfri gratis forsikring (pc-, innbo eller reiseforsikring (reiseforsikringen koster kr 300 ekstra pr år)) gjennom Gjensidige mm.
NITO koster 300 kr for hele studieperioden, hvor ulykkesforsikring, tyveriforsikring av PC, mobil og nettbrett samt verdisikring av nøkler og verdisaker er inkludert i medlemskapet. Er du tidlig ute får du også gratis, godkjent kalkulator på kjøpet. Skal du ha Diskret Matematikk, er dette en gyllen anledning til å skaffe seg Citizen SR-270X College - denne har noen fuksjoner du vil sette pris på. Men skaff for all del en annen kalkulator til matte 1, for tastene på College-kalkulatoren er et helvete.

Bedpres
“Bedpres” betyr bedriftspresentasjon. En bedrift holder et foredrag om seg selv, og så spanderer de middag. Det er Bindeleddet som arrangerer, og man lager seg bruker og melder seg på her. Mange studenter bruker dette som en måte å få gratis middag på, samtidig som man får et innblikk i hva man kan bli etter å ha studert indøk. Det er kanskje ikke det viktigste å tenke på som ny student på NTNU, men vi nevner det allikevel, slik at du ikke er helt blank når noen spør ”blir du med på bedpres på tirsdag?”. Og når du ser at alle begynner å ta fram mobil/PC litt før kl 12.00 en dag, kan du være sikker på at en bedpres med bra middag skal holdes om fem dager.

Kantina har gratis varmtvann og mikrobølgeovn
Hvis du har egen kopp, er varmtvann gratis i kantinene og SiT-kiosken på NTNU. Med varmtvann menes tevann eller ”hot water”. Kopp koster et par kroner. Mikrobølgeovnene er også gratis å bruke, men det kan bli kø i enkelte perioder. Ellers kan det være nyttig å orientere seg om de forskjellige kantinene/kiosken/kafeenes åpningstider og middagsmeny. Dette finner du på stedet, eller på nett.

Nyttige lenker
Instabart: fin portal med mange nyttige lenker
MazeMap: kart over Campus
Studentsamskipnaden i Trondheim: hybler, trening, mat etc
Indøk - kjøp og salg: kjøp og salg av indøkrelaterte ting
iBok: kjøp og salg av pensumlitteratur